Informasjon

Billettpriser

Det er gratis å besøke museumsbutikken og Solan og Ludvigs kafe.

Kunstnermuseet:
0–4 år: Gratis
5–15 år: kr 145,-
16–105 år: kr 185,-
106–118 år: Gratis ;)

Student/Pensjonist/Honnør: kr 145,-

Familie 4-5 personer: kr 590 ,-
Familie 6 pers ++: kr 710 ,-

Gruppepris (minimum 20 personer): kr 145,- per person for voksne, og barn (minimum 20 personer): kr. 125,-

Gruppens reiseleder og sjåfør går gratis.

Ledsagerbevis har gratis inngang.

Tillegg for Månetur i raketten (gjelder kun i sommersesongen):
Kr 50,- pr. barn og kr 75,- pr. voksen.
Kr 500,- om en familie/gruppe ønsker å ha egen Månetur (plass til 8 stk.).

Anno-kortet gir 25 % rabatt i måneraketten.

Våre beste ambassadører:
Alvdøler går gratis i museet, og hytteeiere i Alvdal kommune får 30% rabatt i museet (kr. 130,-/kr. 100,-)

Program høst 2024 - vinter 2025

Guiding for grupper eller skoleklasser kan bestilles.

Det er mulig å se filmer i Flåklypasalen om vinteren.
Vi setter på film etter ønske fra besøkende.

Velg mellom:
- Dokumentar om Kjell Aukrust – 15 min
- Jul i Flåklypa – 1 time og 16 min
- Gurin med reverompa – 1time og 13 min
- Flåklypa Grand Prix – 1 time og 18 min
- Rekorden – 9 min

Vi har også kortversjoner på av noen av filmene, samt engelsk versjon.

Filmene er inkludert i museumsbillettene og gratis for Alvdøler.

Flåklypatoppen

På Flåklypatoppen kan du besøke Reodor Felgens Hus, Ludvigs postkasse og du kan ta en tur til månen.

Måneraketten La Pollo XIII åpner 22.juni, og er åpen hver dag i skoleferien. Utover høsten er måneraketten åpen i helgene til snøen kommer, og i skolens høstferie.

I Måneraketten tar en astronautinstruktør i mot deg når du har månetur. Måneraketten har plass til 8 personer per tur, og billett kan kjøpes i museumsbutikken som et supplement til inngangsbilletten. I billettluken til museet booker vi deg inn på et passende tidspunkt for månetur! Når man får tildelt et tidspunkt er det lurt å møte opp ved måneraketten fem minutter før adgang, og astronautinstruktørene vil hente deg når det er klart for tur!

Raketten er full av Reodor Felgens finurlige oppfinnelser, og du får prøve mange av dem. Dette er moro for både små og store!

I øverste etasje sørger Solan for at du blir skutt til månen - og Ludvig beroliger med at ‘de aller fleste kommer ned att!’

Måneraketten har plass til 8 personer per tur, og billett kan kjøpes i museumsbutikken som et supplement til inngangsbilletten. I billettluken til museet booker vi deg inn på et passende tidspunkt for månetur! Når man får tildelt et tidspunkt er det lurt å møte opp ved måneraketten fem minutter før adgang, og astronautinstruktørene vil hente deg utenfor raketten når det er klart for tur!"

Måneturene passer til alle barn fra 0 til 104 år, og de aller minste barna kan gjerne ta måneturen sammen med sine foreldre.

På Flåklypatoppen finner du også Reodors Hus, et besøk her er inkludert i inngangsbilletten. I kiosken på toppen kan du få kjøpt is, drikke og suvenirer.

Praktisk info - universell tilrettelegging

Huset er godt tilrettelagt for bevegelseshemmede, med lett tilgjengelig parkering rett utenfor hovedinngangen. Hele museet er på én etasje. Kaféen har toalett for bevegelseshemmede og stellebord. Vi har en rullestol til utlån for våre gjester. I Flåklypasalen kan rullestoler stå i front.

Flåklypatoppen kan være utfordrende å komme seg opp til med rullestol, men vi har en stolheis som våre ansatte kan betjene ved behov. Det er gangvei opp til toppen som de fleste klarer å gå på, samt trapper ned igjen. Vogner og stoler kan trilles på stien rundt både opp og ned.

Måneraketten er dessverre lite tilgjengelig for rullestolbrukere. Du kommer inn i første etasje men vil du videre opp i etasjene er det ekstremsport, som en av våre ansatte sa.

Vedr. syns- eller hørselshemming: vi har dessverre ingen særskilt permanent tilrettelegging for blinde eller døve. Men vær snill å ta kontakt, så kan vi tilrettelegge med guide som kan ta imot dere. Ledsager og førerhund går fritt i selve kunstnermuseet, men ikke i måneraketten.

Vedr. tilrettelegging for matallergier, har vi noen glutenfrie alternativer. Om det er særskilte behov i matveien, ber vi dere ta kontakt før dere kommer. Vi kan ordne det meste!

Vedr. allergi for parfyme og lignende, kan vi dessverre ikke garantere at det offentlige rommet er fritt for det. Vi søker å tilrettelegge med miljøvennlige rengjøringsprodukter/såper på toaletter mm.

Vi har dessverre ingen mulighet for å oppbevare bagasje eller andre store gjenstander når du besøker oss.

Hunder (utenom førerhund) har ingen adgang.

Huset Aukrust - det nasjonale Aukrustsenteret midt i Østerdalen

Foruten Aukrusts tegninger inneholder Huset Aukrust mange av Kjell Aukrusts fantasifulle tekniske innretninger, som en modell av «Il Tempo Gigante», bilen som er kjent fra filmsuksessen Flåklypa Grand Prix.

I Flåklypasalen, vår egen kinosal, kan du se filmene fra Flåklypa. I Huset Aukrust kan du se bilder og bakomfilmer, være redaktør av Flåklypa Tidende og lage sjokolade i Reodor Felgen sin egen sjokolademaskin.

Sverre Fehn

Sverre Fehn, født på Kongsberg i 1924, men vokste opp i Tønsberg etter 12 års alderen. Etter krigen var det i gjenreisningens periode et stort behov for arkitekter, og Fehn tok med sin oppmerksomhet på steders ulike karakter inn i sin utdanning som arkitekt. Fehn vant arkitektkonkurransen som Alvdal kommune utlyste da Huset Aukrust skulle bygges.

I sin egen beskrivelse av bygget tok han utgangspunkt i reisen fra sitt kontor i Oslo til tomten der bygget skulle reises. ‘Veien gikk gjennom Østerdalens skoger – med morgenlyset som siles mellom furustammene, elven Glomma som siger gjennom det bløte dalføret, vannet som danner de klare speilflater over de stille sandbanker, og stengjerdene rundt kirkenes gravplasser. Så ved reisens slutt hadde han funnet sine materialer: stener til tørrmurene, sanden til konstruktive betongelementer og det slipte betonggulvet, og furuen som alt trearbeidet er formet av. Mellom alt dette spenner glasset som en gjennomsiktig hud.’ Huset Aukrust som ble åpnet 23.mai i 1996 er et av Sverre Fehns berømte bygg. Ikke sjeldent kommer det arkitektstudenter fra fjerne verdensdeler for å oppleve byggets majestetiske formuttrykk og varierte materialbruk. Når man ankommer, kommer man faktisk inn på ‘baksiden’ av bygget – og inne i Huset åpner det seg opp mot hele Kjell Aukrust sin verden og inspirasjonskilder.

Vi anbefaler boken om tilblivelsen av Huset Aukrust med tekster fra Lars Espen Aukrust, Harald Stanghelle og Øivind Storm Bjerke ; ‘Huset Aukrust 25 år’, som er tilgjengelig i museumsbutikken for ytterligere info.

Solan og Ludvigs Kafé

Velkommen til Solan og Ludvigs Kafé. God mat, atmosfære og flott utsikt. I lavsesong kan kaféen være selvbetjent.

Museumsbutikken

I museumsbutikken bugner det av bøker, bilder, tøfler, t–skjorter med ulike illustrasjoner og mange andre Aukrust-varer. Mange ønsker seg noe med Solan og Ludvig på, eller Reodor Felgen og Emanuel Desperados.

Du finner også alle varene i nettbutikken vår AukrustButikken.

Utleie

Våre lokaler er godt egnet til møter, kurs og selskaper.

Flåklypasalen er kinosalen vår. Salen er auditorium-oppsett med plass til 131 personer og vi har mulighet for å sette inn løse stoler i tillegg. Salen har en liten scene med kinolerret, scenetepper i to nivå, og egner seg godt til konserter, små tablå og arrangementer. Salen er fast oppsatt med projektor og trådløs mikrofon og en mygg. Mer teknisk utstyr kan bestilles, og tekniker kan bestilles.

Meierisalen har plass til 25-40 personer, litt etter hvilket bord-oppsett som velges. Salen har fast projektor og lyd, som man enkelt kan koble PC til.

Selve kaféen (uten kjøkken) leies ut til møter. Normalt har vi rundt 60 plasser i kaféen, men kan utvide dette med ekstra bord og stoler til banketter, begravelser, bryllup, konfirmasjoner mm. Vi har mulighet til å dekke til 130 personer, og har rom nok til å utvide ytterligere med eksterne bord og stoler.

Eventuell bespisning avtales med Solan og Ludvigs kafé. (Vi leier ikke ut kjøkkenet)

Ta kontakt for priser og tilgjengelighet.

Vi tilbyr lavere leiepriser til lag- og foreninger.

Rettigheter og lisensiering

Det er Aukrustsstiftelsen som ivaretar alle rettigheter og lisensiering i forbindelse med bruk av Kjell Aukrusts tekster, tegninger og bilder. Henvendelser om dette rettes til merkevaresjef Benedikte Kjernsmo på e-post benedikte@aukruststiftelsen.no.

Se mer på Aukruststiftelsens egne nettsider: Aukruststiftelsen

Aukrust AS

Aukrust AS er driftsselskapet som driver Huset Aukrust (tidligere Aukrustsenteret) i Alvdal, som et levende museum for Kjell Aukrust, hans kunst og forfatterskap. Aukrust AS er eid av Alvdal Kommune og Aukruststiftelsen i fellesskap. Aukrust AS samarbeider tett med Aukruststiftelsen som er den formelle eier av kunsten og opphavsrettighetene etter Kjell Aukrust. Bygningsmassen er eid av Alvdal Kommune som besørger den tekniske driften av bygningen. Huset Aukrust åpnet i 1996 og er tegnet av arkitekt Sverre Fehn. Huset rommer ulike utstillingsrom, kino/foredragssal, kafè, kontor og varelager. I tillegg finner vi Reodor Felgens månerakett på Flåklypatoppen.

Vi jobber med å realiser et kunstmagasin som skal romme alle kunsten etter Kjell Aukrust, og tilgjengeliggjøre den for studenter, skoleklasser og andre gjennom en tilhørende studiesal.